Ritmesctie… Kent u dat begrip? Natuurlijk kent u dat als jazzliefhebber. Misschien weet u zelfs wel een aantal goede of speciale ritmesecties op te noemen. In dat laatste geval kunt u de lijst weer verlengen met het illustere drietal dat als begeleidingstrio diende voor het verfijnende alt en klarinetspel van Joris Roelofs.

Laten ik over één ding meteen duidelijk zijn. Een goede ritmesectie doet meer als alleen begeleiden. Hierboven heb ik het over begeleidingstrio maar de magische drie-eenheid van pianist Aaron Goldberg, bassist Reginald Veal en drummer Gregory Hutchinson deed meer dan dat. Zij vulde aan, stuurde en stookten constant een lekker vuurtje waaraan Joris Roelofs en de zaal zich lekker konden warmen. Het was wel een gevaarlijke brand want soms sloegen de vlammen wild om zich heen maar ook smeulde het zo nu en dan behaaglijk.

Allemaal beeldspraak maar eigenlijk moet je gewoon bij dit concert zijn geweest om te begrijpen hoe goed het was. Joris met zijn koele Konitz toon en bezielde spel tegen de achtergrond van een ongelofelijk inventief en swingend trio waarbij speelplezier en supermuzikaliteit hand in hand gingen.

Het was super en meer moet je er niet over schrijven.